Vyberáme z noviniek:

04.04.2023 09:00

BRYNDZA ROBERT - Osudné svedectvo

Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová sa počas večernej prechádzky v okolí svojho nového domu v Blackheath ocitne na mieste činu. Brutálne zavraždenou ženou je Vicky Clarkeová, ktorá mala svoj vlastný podcast o skutočných zločinoch. Po tom, čo sa Erika pripojí k vyšetrovaniu prípadu, zistí, že Vicky pracovala na novej epizóde podcastu o sexuálnom predátorovi. Jeho slabosťou boli mladé študentky v okolí južného Londýna, a než sa k nim uprostred noci vlámal, vždy ich najprv dlho sledoval.
Keď Erika zistí, že všetky Vickine poznámky a zvukové nahrávky z jej bytu v dobe jej vraždy záhadne zmizli, začína jej byť jasné, že Vicky musela byť len krok od zistenia totožnosti útočníka, ktorý ju zrejme zavraždil, aby ho neodhalila. Náhle však prichádza šok a Erika musí prehodnotiť všetko, čo si do tej doby o Vicky myslela a vedela. S obmedzeným množstvom indícií a len s minimom dôkazov potrebuje nájsť vraha skôr, než znovu udrie.

 

CARTER CHRIS - Jeden za druhým

Ty sa dívaš. Ty hlasuješ. Oni zomrú.
"Potrebujem vašu pomoc, detektív. Oheň alebo voda?"
Detektívovi Robertovi Hunterovi zo špeciálneho oddelenia vrážd losangeleskej polície zavolá anonym a požiada ho, aby si vyhľadal istú webovú stránku - súkromné vysielanie. Hunter sa na ňu prihlási a šou určená iba pre jeho oči sa začína. Lenže volajúci nechce, aby sa na ňu detektív Hunter iba díval, chce, aby sa sám zapojil. Odmietnuť neprichádza do úvahy. Prinúti Huntera najprv si zvoliť jednu z uvedených možností, potom sledovať mučenie a napokon vraždu neznámej obete v priamom prenose. Losangeleská polícia v spolupráci s FBI sa všemožnými prostriedkami usiluje vystopovať zdroj vysielaného prenosu, ale vrah nie je nijaký amatér, od samého začiatku ráta so všetkým a jeho krytie v sieti je dokonalé. Hunter so svojím parťákom Garciom ešte nestihnú ani poriadne rozbehnúť vyšetrovanie, keď vrah zavolá znovu. Ďalšia webová stránka, ďalšia obeť. Zo svojej vražednej hry však tentoraz urobí reality šou pre širokú verejnosť, kde každý môže hlasovať o krutom osude nič netušiacej obete.

 

DÁN DOMINIK - Mačacia stopa

Detektívi z oddelenia vrážd práve vyriešili vraždu šoféra dodávky známej tabakovej firmy. Radosť z úspešnej akcie zatieňuje hanba, ktorú páchatelia vrhli na celý policajný zbor. Napriek rozpačitým pocitom vládne v kancelárii stoštyridsaťjeden pohodová atmosféra, no len do chvíle, kým šéf oddelenia nepošle Krauza a Chosého vyšetriť vraždu Lívie. Zistenie, že Lívia je v skutočnosti mačka, je prekvapivé, ale spojitosť a súvislosti so starou známou sú doslova desivé. Z hlbín minulosti opäť vyplávala Hilda Wolfová, psychologička s kamennou tvárou a prísne racionálnym myslením, chladnokrvné monštrum, ktorú Burger s Hanzelom podozrievajú z vrážd mladých chlapcov, zo série ťahajúcej sa ešte z čias socializmu. A aby toho nebolo dosť, v ten istý deň cestou zo školy unesú trinásťročného syna vysokého štátneho úradníka. Unesú ho iba pár krokov od domu Hildy, čo nikto z detektívov nepovažuje iba za náhodu. Dovtedy prominentná štvrť Zlatý trojuholník sa razom stáva diabolským trojuholníkom, v ktorom miznú chlapci ako na bežiacom páse. Detektívi z oddelenia vrážd musia zaloviť v pamäti, zalistovať v zaprášených poznámkach, skonfrontovať staré poznatky s novými, musia urobiť všetko preto, aby záhadu vyriešili, inak si bremeno minulosti ponesú so sebou ďalšie roky.

 

FIELDINF JOY - Slepá ulička

Každý z nich má motív a každý vlastní zbraň
Skromná, nenápadná ulička v Palm Beach Gardens na Floride nie je miesto, kde by sa diali šokujúce udalosti. Rovnaké jednoposchodové domy v pastelových farbách, výstavné trávniky a cestičky lemované kvetmi. Dokonalá idylka pre päť rodín, ktoré tu vedú navonok obyčajné, miestami až nudné životy. No istej júlovej noci zaznejú dva výstrely. Kto potiahol spúšť a prečo? Bola to perfekcionistka Maggie alebo jej muž Craig, ktorý nezvládol ďalej žiť podľa manželkiných očakávaní? V snahe zachrániť manželstvo sa rozhodli s deťmi presťahovať na Floridu. Démoni minulosti si ich však našli aj tam. Možno za streľbou stojí manželský pár Nick a Dani. Obaja sú úspešní a uznávaní doktori, ale skrývajú množstvo nepríjemných tajomstiev. Možno pretiekol pohár trpezlivosti starej dáme Julii Fisherovej. Pred časom k sebe prichýlila problémového vnuka, ktorý prevrátil jej pokojný život naruby. Alebo sa stala obeťou ona? S myšlienkou zabiť seba a svoju ženu sa pohráva aj Sean. Prišiel o prácu v prestížnej reklamnej agentúre a pocit zlyhania utápa v alkohole. Ani Aiden a Heidi nemajú ustlané na ružiach. Ich manželstvo sa otriasa v základoch a nepomáha ani ustavičné zasahovanie Aidenovej matky/svokry. Jedno je isté. Trpezlivosť má svoje hranice. Komu na dvere zaklopala smrť?

 

GALBRAITH ROBERT - Búrlivá krv

Počas rodinnej návštevy v Cornwalle oslovia súkromného detektíva Cormorana Strikea, aby sa pozrel na prípad zmiznutia Margot Bamboroughovej z roku 1974. Strike sa nikdy predtým nepustil do odloženého prípadu a jeho šance na úspech sú viac než mizivé. Aj napriek tomu sa však rozhodne, že jeden prípad navyše jeho detektívnej agentúre nijako neublíži. Jeho partnerku Robin Ellacottovú okrem detektívnej práce ťaží nepekný rozvod a zároveň sa snaží dešifrovať city, ktoré ju prechováva k Strikeovi.

 

HJORT MICHAEL & ROSENFELDT HANS - Kto seje vietor

Vanja Lithnerová a jej kolegovia z kriminálky sa ocitnú pod obrovským tlakom. Musia dolapiť ostreľovača, ktorý v priebehu niekoľkých dní zavraždil v Karlshamne tri osoby. Nemajú však najmenšiu stopu ani svedkov a medzi obeťami nejestvuje očividné spojenie. Ďalšou obeťou môže byť ktokoľvek. Policajný psychológ Sebastian Bergman sa zmenil, odkedy sa stal starým otcom. Spomalil, dokonca pracuje na polovičný úväzok ako psychológ a terapeut. Jedného dňa ho však kontaktuje istý Austrálčan, ktorý sa potrebuje vyrovnať s traumami ako preživší cunami z roku 2004. Práve počas tejto prírodnej katastrofy stratil ženu a dieťa aj Sebastian. Jeho pokojný život sa tak opäť obráti hore nohami. Od vraždy v Uppsale prešli tri roky a Vanjinho kolegu Billyho stále prenasledujú temné chúťky. Onedlho bude otcom, preto dospeje k rozhodnutiu – už nikdy viac. Minulosť mu však nedá pokoj a je otázne, ako ďaleko je ochotný zájsť, aby ho neodhalili.

 

CHRISTIE AGATHA - Puknuté zrkadlo

Jeden z najslávnejších detektívnych príbehov Agathy Christie, ktorým si slečna Marplová dodnes získava srdcia všetkých generácií milovníkov klasickej detektívky, vychádza v novom vydaní.
Malebná dedinka Mary St. Mead je oázou pokoja. Tak ju vníma aj jedna z najstarších obyvateliek slečna Marplová, a preto sa tu rozhodne usadiť i známa herečka Marina Greggová, ktorá by v pôvabnom Gossingtonskom sídle chcela zabudnúť na osobnú traumu. Nie je to však ľahké, keďže tu postupne zavraždia troch ľudí. Je to iba omyl vraha, ktorý chcel pripraviť o život krásnu úspešnú herečku, čo menila manželov ako na bežiacom páse? Alebo sa kľúč skrýva v minulosti obetí, nemenej temnej, ako je Marinina? Slečna Marplová rozpletá klbko citov, vášní a ľudských vzťahov rovnako šikovne, ako pletie svetre na posiedkach so známymi, kde vytiahne z ľudí aj to, čo vonkoncom nechceli povedať.

 

NESBO JO - Krvavý mesiac

Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru. Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom. Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu. Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac.

 

GILLEROVÁ KATARÍNA - Výnimočná

Nesmierny obdiv, ktorý pätnásťročná modelka Diana pociťuje k fotografovi Alanovi, jej pomáha prekonať bolesť spôsobenú otcovým odchodom od rodiny. Ich vzťah neskôr prerastie do vášnivej lásky. Napriek tomu, že Alan sa nechce viazať, Diana dosiahne, že začnú spolu žiť a narodí sa im dcérka. Alan si vo vzťahu kladie tvrdé podmienky, no mladá žena sa cíti šťastná a je ochotná splniť milovanému mužovi každé jeho želanie. Po čase do ich života zasiahne tragická nehoda v otcovej novej rodine a Diana sa ocitne pred životnou výzvou: zabudnúť na nenávisť a pomôcť tým, čo to potrebujú. Nie vždy sa jej však dostáva zaslúženého uznania. Sklamaná Diana sa preto rozhodne odísť a pátrať v rodinnej histórii spred desaťročí. Vďaka tomu na povrch vyplávajú nielen šokujúce udalosti v jej vlastnej rodine, ale aj príbehy ľudí, ktorých chamtivosť a nešťastie viedli na začiatku 20. storočia ku kriminálnym činom nebývalého rozsahu.

 

BERNÁTOVÁ BARBORA - Špina

Dva týždne pred vianočnými prázdninami sa skupinka pubertiakov vyberie korčuľovať do zamrznutého kameňolomu. Hladina je zasnežená, večerná obloha oranžová, vo vzduchu cítiť zimu. Dvojité rande sa pre všetkých odrazu zmení na ten najhorší zážitok vôbec, keď sa jednému z dievčat zakliesni korčuľa do ľudských prstov vytŕčajúcich spod zamrznutej vodnej hladiny. Prípadu vraždy mladého stredoškolského učiteľa sa okamžite ujíma kapitán Dávid Meizner, ku ktorému šéfka priradí novú posilu na oddelení. Nadporučík Dominik Tóth ale vôbec nepôsobí ako policajt a už pri prvom stretnutí si na seba obaja urobia názor. Aj napriek tomu sa spoločne púšťajú do komplikovaného vyšetrovania, ktoré ich zavedie späť do školských lavíc, medzi prísnych učiteľov, drzých študentov a krásne študentky. Dávid s Dominikom postupne odhaľujú čoraz viac špiny, do ktorej bola obeť zapletená, a prichádzajú na to, že vrah mohol mať viacero dobrých dôvodov, prečo sa rozhodol učiteľa zbaviť.

 

RILEY LUCINDA - Levanduľová záhrada

Emilie de la Martinieres sa roky snažila vybudovať si vlastnú existenciu nezávisle od svojho aristokratického pôvodu. Keď zomrie jej matka Valérie, dedičstvo rodiny leží len na
Emiliných pleciach. Je nútená vrátiť sa na honosný zámok do Provensálska, na miesto svojho detstva. Keď sa jej dostane do rúk zbierka básní jej tety Sophie, odhalí tragický milostný príbeh, ktorý určil osud rodiny de la Martinieres. A tak Emilie nezdedila len zámok, ktorý potrebuje rekonštrukciu, ale aj tragické rodinné tajomstvo.

 

MALPAS JODI ELLEN - Škandalózna princezná

Jej otec je anglický panovník, ona rebelka.
Život princeznej Adeline má ďaleko od rozprávky. Ako členku kráľovskej rodiny ju odmala prenasledujú novinári, striehnu na každý jej krok a priživujú sa na jej škandalóznych aférach. V paláci sa musia obracať, aby ututlali všetky Adelinine romániky. A to najmä pred kráľom. Kráľovská dcéra sa tvrdohlavo odmieta podriadiť tradíciám a očakávaniam monarchie a vydať sa za muža, ktorého jej vybral otec. Napriek odhodlaniu zachovať si slobodnú vôľu a žiť ako normálny človek, sa v zlatej klietke čoraz viac dusí. Druhý dych naberie až po stretnutí so slávnym hollywoodskym hercom Joshom Jamesonom. Doteraz sa nikomu neklaňala, no jemu sa bezvýhradne podriaďuje. No len za dverami svojej izby. Josh možno vládne filmovému plátnu, ale v jeho žilách nekoluje ani kvapka modrej krvi, a tak sa ich vzťah nesmie dostať na verejnosť. Inak kráľ urobí všetko, aby ich rozdelil.

 

SAINT JENNIFER - Ariadna

Jenifer Saintovej sa podarilo očarujúco prerozprávať príbeh starogréckeho mýtu o Theseovi a Minotaurovi. Ariadna a jej sestra Phaedra sú dcéry hrôzostrašného kráľa Minosa. Počas svojho dospievania počúvajú ozvenu Minotaurových kopýt v Labyrinte pod palácom. Minotaurus si každoročne žiada obetu v podobe mladíka alebo devy z Atén. Ariadna je nádherne vyrozprávaný príbeh ženy, ktorá trpí osudom väčšiny žien, čo prežívajú útrapy s egoistickými mužmi. Ariadna je strhujúci príbeh o láske a strate.

 

BENJAMIN CHLOE - Nesmrteľní

Sparný letný deň. New York 1969. Štyria malí súrodenci Goldovci sa tajne vyberú na Hesterinu ulicu k jasnovidke. Povráva sa o nej, že vie každému človeku povedať kedy zomrie. Dnu vchádzajú po jednom. Vychádzajú otrasení tým, čo sa dozvedeli. Celé roky si to nedokážu navzájom povedať, hoci ide iba o štyri jednoduché dátumy. Deň, mesiac, letopočet. Keď sú dospelí, žijú si svoje jedinečné životy každý zvlášť, ale zároveň sú pevne spätí rodinnými vzťahmi, rodinnou pamäťou a tiež v zajatí smrteľnej veštby. Americká spisovateľka Chloe Benjamin si tento román naplánovala bravúrne, kvarteto chronologicky vyrozprávaných príbehov vrství do krehkej architektúry, stavia proti sebe slobodnú voľbu a osud, život a smrť... Niekedy to, čo vyzerá reálne, skutočné nie je; inokedy veci ozajstné pôsobia ako kúzelnícky trik.

 

MILLER MADELINE  - Kirké

Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov. Zeus ju z obavy pred jej nepredvídateľnými schopnosťami vyženie na opustený ostrov, kde Kirké rozvíja svoje tajomné umenie, krotí divé zvery a stretáva mnohé významné postavy z gréckej mytológie vrátane Daidala, jeho nešťastného syna Ikara, napoly človeka, napoly býka Minotaura, krvilačnej Medeie a, samozrejme, prefíkaného Odysea vracajúceho sa z trójskej vojny. Neželaných či dotieravých hostí s potešením premieňa na prasce, no vie im opäť vrátiť ľudskú podobu. Iných si zasa obľúbi a na istý čas sa stávajú jej milencami. Lenže osamelým ženám často hrozí nebezpečenstvo a rozmarná Kirké na seba nechtiac privolá hnev bohov aj ľudí. Napokon musí čeliť jednej z najdesivejších a najpomstychtivejších božstiev celého Olympu. Ak chce ochrániť svojich drahých, musí pozbierať všetku odvahu a raz a navždy si vybrať miesto – buď medzi bohmi, ktorí jej dali život, alebo smrteľníkmi, ktorých sa naučila milovať. Vďaka nezabudnuteľným postavám, podmanivému štýlu a strhujúcemu deju je Kirké skutočné majstrovské dielo – očarujúci epos o rodinnom súperení, palácových intrigách, láske i strate, ktorý vyzdvihuje silu nezlomnej ženy vo svete, kde dominujú muži.

 

PECHOČIAKOVÁ DRAHOMÍRA - Záhadné príbehy spod Tribeča

Príbehy, ktoré autorka počúvala v čase svojho detstva, oživila v knižnej podobe. Záhadné príbehy spod Tríbeča prinášajú kus nefalšovanej histórie jedného kúta Slovenska, z obcí spod Tríbeča. Ich podložie tkvie v ľudových poverách, strašidelných historkách, rozprávkach, povestiach. Odohrávajú sa v 1. polovici dvadsiateho storočia.

 

FUTOVÁ GABRIELA - Detektív Očko a jeho príbehy

Očko je štvrták, nosí okuliare a chcel by byť detektívom. Všíma si život okolo seba, zažíva veselé aj strašidelné príbehy. Má mnoho kamarátov a zvieratá mu spestrujú život. Rodičia sa s Očkom veru nenudia.
Všetky príbehy vymyslela a napísala spisovateľka Gabriela Futová a ilustroval Miroslav Regitko. Čítanie komiksov poteší všetkých od +8 do 88+ rokov.

 

TIMRAVA SLANČÍKOVÁ BOŽENA - Meno mám zo studničky

Pseudonym Timrava si autorka – predstaviteľka slovenského realizmu – zvolila podľa obľúbenej studničky, pri ktorej sedávala a písala. Vo svojich dielach zachytila atmosféru života vidieckej spoločnosti, jej prízemné záujmy i chudobný myšlienkový svet. So sarkazmom zobrazila pomery v národne orientovanej slovenskej spoločnosti a kriticky opísala jej malomeštiacke neduhy. V tomto výbere sú texty: Ťapákovci, Skon Paľa Ročku, Za koho ísť, Márnosť všetko, hrdinovia a Bál. Knihu dopĺňajú ilustrácie výšivky výtvarníčky Ivany Šátekovej.

 

SLIACKY ONDREJ - Najkrajšie slovenské povesti

Ako každý národ i ten náš má svoj príbeh. Vlastne má ich dva. Jeden uložený v dielach historikov, druhý poskladaný v srdciach, fantázii a pamäti mnohých generácií. Kým prvý rozpráva o faktoch a udalostiach, ako sa odohrali v kraji medzi Tatrami a Dunajom, ten druhý, povesťový, hovorí o túžbach, šťastí i nešťastí ľudí, ktorí v tomto kraji od vekov žili. O nich je táto kniha, do ktorej skutočný znalec vybral tie najkrajšie z tisícov klenotov v duchovnej pokladnici národa. Začítajte sa a dozviete sa, ako víla Dudinka vrátila život rímskemu chlapcovi, ako obyčajný bratislavský rybár potopil mohutnú franskú flotilu a záhadná Sabína zachránila uhorského kráľa. Povesť vám prezradí, prečo je lipa posvätným stromom Slovanov. Zaiste vám rozbúcha srdce príbeh o Haničke, ktorá namiesto staručkého tatíčka šla pod Komárno bojovať proti Turkom. Dočítate sa, aký zázrak vykonal slávny doktor Paracelsus v medenom meste na Hrone, a spoznáte človeka, ktorý žije už tristo rokov. Veríme, že objavíte aj tajomstvo krásy našich povestí. Nad všetko zlato sveta si totiž ctia dobro, lásku a ľudskú šľachetnosť.

 

 

 

 

  

Späť

Kontakt

Mestská knižnica
BD Narcis
Gen. M.R. Štefánika 611/2
914 51 Trenčianske Teplice

032 6552450

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode